Trends & ontwikkelingen op de Nederlandse vakantiemarkt

Het hoofdrapport geeft u inzicht in de Nederlandse vakantiemarkt in 2019. Er wordt onder meer ingegaan op bestemmingen, vakantietypes, bestedingen, doelgroepen en het zoek- en boekgedrag. Daarnaast krijgt u zicht op de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking voor de zomer 2020.

De vakantiemarkt 2019

Het rapport geeft u inzicht in:

 • vakantieparticipatie en -frequentie
 • vakantiebestemmingen
 • vertrekperiode en vakantieduur
 • boekingswijze en organisatiegraad
 • vakantietype en accommodatie
 • vervoermiddel, luchthaven van vertrek
 • ondernomen vakantieactiviteiten
 • profiel vakantieganger
 • vakantiebestedingen; totale vakantie-uitgaven en specifieke uitgaven aan accommodatie, vervoer, excursies, horecagelegenheden, winkels
 • omvang en kenmerken van tien deelmarkten (kampeer-, bungalowvakanties, zonvliegvakanties Middellandse Zeegebied etc.)

Vakantieplannen 2019

Hoeveel Nederlanders willen de komende zomer een vakantie ondernemen? In welk type accommodatie en naar welke bestemming? Ook dit jaar bieden we weer inzicht in de vakantieplannen van Nederlanders voor de zomerperiode.

De metingen met betrekking tot de vakantieplannen voeren we uit aan het begin van het jaar (januari) en dichter op het seizoen (april). Doordat tevens gevraagd wordt of de geplande vakantie al geboekt/geregeld is, ontstaat inzicht in het potentieel aan vakanties voor de zomer van 2019. In de rapportage maken we tevens een vergelijking met de voorgaande jaren. Op deze manier ontstaat krijgt u een goed beeld van de ontwikkelingen van vakantieplannen van de Nederlandse bevolking.

De rapportages verschijnen in februari en mei 2019. De kosten zijn € 1.000,- per rapport. Wanneer u nu al bevestigt deel te nemen aan het CVO 2019 én de rapportages Vakantieplannen 2019 afneemt, bieden we de rapportages Vakantieplannen 2019 tegen gereduceerd tarief aan. Meer informatie hierover vindt u onderaan de pagina bij ‘Kosten’.

Speciale aandacht voor de customer journey

Omdat technologische innovaties steeds sneller hun weg vinden in de vakantiemarkt, is het belangrijk om de customer journey op de voet te volgen. In de rapportage ‘Trends & ontwikkelingen op de Nederlandse vakantiemarkt 2019’ vindt u dan ook waardevolle informatie t.a.v. zoeken en boeken van vakanties:

 • Mobiele boekingen – hoe ontwikkelt het aantal mobiele boekingen zich en wie zijn de mobiele boekers?
 • Nieuwe boekingskanalen – hoe ontwikkelt het aandeel boekingen zich bij ZRA’s, vakantieveilingen etc.?
 • Social media – gebruik en gebruiksdoel van social media tijdens de vakantie.

Nu nog vollediger inzicht in de Nederlandse vakantiemarkt

Sinds 2017 hebben we onder andere op verzoek van het CBS de doelgroep van het CVO verbreed. De onderzoeksdoelgroep bevat vanaf nu ook Nederlanders met een migratieachtergrond. Daarmee is het CVO nog completer dan het al was.

We doen dit onderzoek al sinds 2002 op dezelfde wijze, waardoor we ook interessante trends & ontwikkelingen kunnen tonen. Eind november 2019 ontvangt u al de eerste resultaten van het vakantiejaar 2018 in een topline rapport. Het volledige rapport over het vakantiejaar 2019 verschijnt eind januari 2020. Als afnemer bieden wij u daarnaast de mogelijkheid om een analyse op maat te ontvangen. Deze analyse stellen we samen op uw specifieke wensen en informatiebehoefte.

Kosten

Meer informatie?

Neem dan contact op met Marieke Politiek.

T: 070 370 53 63

mpolitiek@holland.com
project.general_error_message